Obserwatorzy

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Ciasto salceson - niebo w gębie

Dzień dobry Kochani ;) Przez jakiś czas nie pojawiały się żadne posty, dotyczące przepisów. Wszystko z racji tego, że zwyczajnie ani ja ani mama nie miałyśmy zbyt wiele czasu na pichcenie w kuchni. Jednakże ubiegłej soboty udało mi się namówić mamę na jedno z moich ulubionych ciast - salceson. Skąd taka nazwa? A właśnie stąd, że do ciasta dodajemy to, co akurat mamy pod ręką, jeżeli chodzi o owoce, dlatego też można wyczarować różne misz-maszowe smaki :) Poza tym ilość składników jest niewielka, wykonanie bardzo proste i szybkie, a samo ciasto to niebo w gębie :) Zresztą przeczytajcie sami.


Składniki:
- 4 łyżki kakao,
- 4 łyżki dżemu,
- 1 szklanka zsiadłego mleka,
- 2 łyżeczki sody,
- świeże owoce (wedle wyboru; u mnie banan i jabłko), ale mogą być też np. wiśnie lub śliwki z kompotu.

Składniki na kruszonkę:
- 3 szklanki mąki,
- 1 paczka margaryny,
- 1 szklanka cukru.


Wykonanie:
Umyte, obrane, pokrojone wcześniej owoce i pozostałe składniki, czyli kakao, dżem, zsiadłe mleko i sodę razem dokładnie mieszamy w jednym półmisku. Natomiast w drugim naczyniu robimy kruszonkę: zagniatamy ją z mąki, margaryny i cukru. Następnie zawartość obu naczyń łączymy ze sobą, dokładnie mieszając obie masy. Następnie wykładamy całość na blachę i pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto ostygnie do smaku możemy posypać go cukrem pudrem. Prawda, że proste? :)


Miłego dnia ;)

30 komentarzy:

  1. też ostatnio wrzucałam przepis na salceson - uwielbiam to ciasto ;) nie może się nie udać!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwa troszkę odstrasza, natomiast wygląda na smaczne :)! I dość proste ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłbym mniammi !

    +20 do wagi :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za ciastami, ale to pochłonęłabym w sekundzie :D Wygląda pysznie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda ładnie ,ale nigdy nie jadlam takiego :*
    kolorowyszaldodatkow.blogspot.com <-----zapraszam nowy post ! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Nazwa salceson nie zachęca, ale za to zdjęcia jak najbardziej! Narobiłaś mi ochoty na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pychotka:D
    chyba dziś go zrobie
    http://rozaliafashion.blogspot.com/2013/12/winter-landscape-dresslily.html

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam to ciasto, ale w wersji jasnej z jabłkami, szybkie i smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo łatwe w wykonaniu :D pewnie jest pyszne <3
    agadiar.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. nie jadałam, ale czytałam o tym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Margarynę w ciastach eliminuję, mąkę i cukier - znacząco ograniczam. Im lżej i zdrowiej, tym można zjeść więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja mam kiedyś często robiła to ciasto. Tak jak opisałaś niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Znam to ciasto i uwielbiam, moja teściowa go bardzo często robi ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę spróbować, wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda ciekawie, muszę kiedyś upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam http://jusinx.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ładnie wyglada, uwielbiam takie ciasta <3 ala czekoladowe <3 Ale nazwa strasznie odrzuca ;D Kojarzy mi sie z ta szynką, za która szczegolnie nie przepadam xD no ale coooz ;D

    OdpowiedzUsuń
  18. fajne ciasto! na pewno zrobię takie na dniach. uwielbiam wypieki <3
    zapraszam do mnie
    pozdrawiam ;-)))
    http://neffii.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. hejka. super ciastko :) co powiesz o wzajemnym obserwowaniu ?

    Follow me via :
    - Facebook - https://www.facebook.com/dreaomofparadisebydomi
    - GFC- www.dreamofparadisebydomi.blogspot.com
    - Instagram - @dreamofparadisebydomi
    - Bloglovin - http://www.bloglovin.com/blog/11416217/dream-of-paradise

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam mniaaaam;D Narobiłas mi ochoty na ciasto, ale na szczęście mam wczorajsze;dd

    OdpowiedzUsuń
  21. Znam to ciasto ale nie jadłam- ale ma mało apetyczną nazwę :)

    OdpowiedzUsuń
  22. jak przeczytałam ciasto salceson to aż się wystraszyłam haha nazwa jest okropna :P pewnie przed zjedzeniem wolałabym nie wiedzieć jak to ciasto się nazywa :P

    OdpowiedzUsuń

Za każdy komentarz, dołączenie do Obserwatorów, czy dodanie do blogroll'a serdecznie dziękuję ;) Jest to dla mnie ogromny motywator oraz znak, że to, co robię ma sens ;)
Zostaw po sobie jakiś ślad, żeby łatwiej było mi Cię znaleźć - wówczas na pewno się odwdzięczę :)
Na wszelkie pytania staram się odpowiadać bezpośrednio tutaj :)