Obserwatorzy

niedziela, 5 stycznia 2014

Makowiec z bitą śmietaną i masą orzechową

Witajcie po raz drugi ;) Znajdą się wśród Was koneserzy makowca? Bo u mnie w domu wszyscy uwielbiają ten wypiek, oczywiście oprócz mnie. Co prawda zjem jeden kawałek, ale to i tak nie będzie moje ulubione ciasto. Wczoraj moja mama uparła się, żeby wypróbować nowy przepis na makowca z bitą śmietaną i masą orzechową, który dostała od koleżanki z pracy. Wstrętne choróbsko nadal się mnie trzyma, ale akurat poczułam się trochę lepiej, więc postanowiłam jej pomóc. Muszę Wam przyznać, że to ciasto jest nieco pracochłonne, ale jest też fajną alternatywą w stosunku do tradycyjnego makowca, bo posmakowało nawet mnie ;) Niżej podaję Wam przepis.


Składniki na biszkopt:

- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie biszkoptu:

Białka z jajek ubijamy na sztywno, dodając cukier oraz żółtka. Należy pamiętać, aby cukier podczas ubijania się rozpuścił. Potem dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Całość wlewamy do formy około 25x40 cm i pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach.


Składniki na masę makową:

- 25 dag maku mielonego,
- 10 dag cukru,
- 3 białka.
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 szklanki mleka,
- olejek migdałowy,
- 20 dag bakalii.

Wykonanie masy makowej:

Wszystkie składniki dodajemy do garnka, gotujemy je na małym ogniu, dokładnie mieszając aż cukier i miód się rozpuszczą. Po uzyskaniu gęstej masy zestawiamy garnek z ognia.


Składniki na bitą śmietanę:

- 1/2 l. śmietany 36%,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżeczki żelatyny.

Wykonanie bitej śmietany:

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodając letnią żelatynę, rozpuszczoną uprzednio w gorącej wodzie.


Składniki na masę orzechową:

- 20 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- 15 dag orzechów mielonych,
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 żółtka,
- odrobina spirytusu lub wódki do smaku.

Wykonanie masy orzechowej:

Wszystkie składniki dodajemy do garnka i gotujemy je na małym ogniu do momentu aż uzyskamy gęstą masę.

Kiedy wszystkie warstwy mamy już gotowe przystępujemy do ich wykładania: Na biszkopt wykładamy letnią masę makową. Gdy wystygnie wykładamy na nią warstwę bitej śmietany. Następnie przenosimy ciasto do chłodnego miejsca (najlepiej lodówki), by śmietana stężała. Następnie na bitej śmietanie rozprowadzamy wcześniej przygotowaną masę orzechową. Na koniec możemy udekorować ciasto polewą.

Jak więc widzicie ciasto wymaga trochę czasu i bawienia się w kuchni. Ale jeżeli ktoś ma czas i ochotę to może spróbować, bo jest całkiem smaczne nawet dla osób, które za makiem nie przepadają ;)

Miłego wieczoru :)

32 komentarze:

  1. Takiego makowca to jeszcze nie widzialam ;D przewaznie mama robi zawijanego ;D ale pokaze jej tego to moze sie skusi ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jeszcze nie jadłam makowca w takim połączeniu smakowym - dodaję przepis do zakładek i na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też średnio przepadam za makowcem, ale przyznam, że ten wygląda bardzo smacznie i chętnie bym go spróbowała :) Co do chorubska to również mnie dopadło... od 5 dni leże w łóżku z okropnym katarem i kaszlem... Zdrówka Ci życzę:**

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro święto więc zrobię sobie taki ,bo wygląda bardzo apetycznie ! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Post idealny dla osób odchudzających się! :P Wygląda przesmacznie. ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też tak myślałam jak go zamawiałam :D

    Mak uwielbiam ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda przesmakowicie ! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm... zjadłabym :3

    palynaaa.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiego makowca jeszcze nie jadłam, ale wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Makowca uwielbiam, ale sama jakoś nie wierzę w swoje siły i raczej bym się ie pokusiła na jego zrobienie ;

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wszystko co makowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja uwielbiam makowce, w takiej wersji jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierwszy raz widzę takie połączenie, ale musiało być mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. nie cierpię makowca.. na szczęście więc nie narobiłaś mi smaka :D hihi

    OdpowiedzUsuń
  15. ładnie wygląda ale ja nie jestem smakoszem makowca

    OdpowiedzUsuń
  16. Akurat popijam kawę i Twoje ciasto by się przydało:)

    OdpowiedzUsuń
  17. ogólnie nie lubię ciast z makiem, bo powodują u mnie zgagę, ale myślę, że te, z powodu dodatków, nie zrobiłoby tego, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takim makowcem bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  19. pychaaa:D
    http://rozaliafashion.blogspot.com/2014/01/brads-brads.html

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie lubię makowców, za to kocham serniki ;p

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie jadłam jeszcz etakiego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jest środek nocy, akurat wpadłam na Twojego bloga a tutaj takie pyszności, matko kochana:D:D

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale mi narobiłaś ochoty na noc :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Mmm... ale mam ochotę na to ciasto :)

    http://onlygrape.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Za każdy komentarz, dołączenie do Obserwatorów, czy dodanie do blogroll'a serdecznie dziękuję ;) Jest to dla mnie ogromny motywator oraz znak, że to, co robię ma sens ;)
Zostaw po sobie jakiś ślad, żeby łatwiej było mi Cię znaleźć - wówczas na pewno się odwdzięczę :)
Na wszelkie pytania staram się odpowiadać bezpośrednio tutaj :)